Blandt de store tele-infrastrukturselskaber i Danmark, er der lige nu en hård kamp om at rulle fibernet ud til flest mulige beboelser og erhvervsområder. Det er primært TDC Net, Fibia, Norlys og Global Connect, men også lokale el-selskaber er aktive.
De har travlt ud fra devisen om, at den der kommer først, får ejerskab af infrastrukturen og dermed en form for monopol på adgang til boligen, da sandsynligheden for, at en konkurrent efterfølgende bygger ud er meget lille.
De fleste kommercielle internetudbydere, har ikke eget netværk, men lejer sig ind på infrastrukturselskabernes netværk, for at tilbyde deres internetløsninger til slutkunderne.
Nu har TDC besluttet at hæve deres priser overfor de serviceudbydere, der tilbyder internetprodukter via TDCs net. Når omkostningerne for serviceudbyderne stiger, er der kun et sted de kan få dækning for det, hvorfor det kan give prisstigninger på helt op til 20 pct. for slutkunderne, der altså skal betale mere for deres internetabonnementer.
Erhvervsstyrelsen ændrer regnemetode
Den maksimale pris infrastrukturselskaberne må tage for adgangen til deres netværk er bestemt af Erhvervsstyrelsen, så grundlaget for TDC’s prisstigning skal findes her. Erhvervsstyrelsen har nemlig ændret den måde, de beregner det såkaldte WACC.
Det står for noget så mundret som ’weighted average cost of capital’ og er et udtryk for, hvor meget det koster for en virksomhed som TDC at investere i deres netværk. Tænk på det som renten på et lån. Da renterne er steget, tillader man nu også, at TDC må få et større afkast på deres investeringer i deres eget net, og dermed kan de altså hæve priserne for internetudbyderne og i sidste ende for forbrugerne.